google-site-verification=VHD9fdlpq7jFU4ENBTnLNSJvvQu-3aZrJDBWyvgzhuw
DMCC-Center

DMCC-Blog 3.0: De invloed van de winter op wagenlak

2 december 2019

De frisse lucht, de lekker koude bries en het zonnetje dat straalt, geweldig toch? Wel jouw wagen en zijn onderdelen denken hier helemaal anders over. 

Vanaf dat de temperaturen aanzienlijk dalen en er een langere vriesperiode wordt verwacht, strooien onze strooidiensten gemiddeld 42.000 ton zout over ons wegennet. 

Dit is ideaal voor onze veiligheid en zolang de wegpiraten zich even onthouden, blijft het veilig om met de wagen op stap te gaan. MAAR wat is nu net de invloed van het strooizout op jouw wagen? 

Sneeuw smelt en regen is nat. Voor je het beseft, veranderd strooizout in een pap die zich aan jouw wagen hecht. Is de wagen niet gecoat of gewaxt? Dan zal het chemisch goedje in de poriĆ«n of (was)krassen van de lak kruipen en er voor zorgen dat jouw wagen gaat verdoffen. Hoe dit komt? Op microscopische schaal zal de NaCl (=strooizout) en H20 (=water) zich vermengen en de verdoffing van de lak in gang zetten. Ze zal de vernis van de wagen stilletjes aan aantasten en er voor zorgen dat deze zwakker wordt. Het gevolg is dat de lagen onder de vernis (= base coat / primer / paneel) minder goed beschermd worden tegen UV, zure regen en andere invloeden van buitenaf. 

Hoe kan je jouw wagen beschermen tijdens de winter? (5 tips) 

1. Was jouw wagen regelmatig 

2. Breng om de paar maanden een wax aan na het intensief wassen van de wagen 

3. Was jouw wagen in de winter nooit met warm water

4. Laat jouw wagen langdurig beschermen met een coating 

5. Klei nooit jouw wagen zelf (dit maakt in veel gevallen kleine krasjes)

Waarom je jouw wagen best niet met warm water wast? Warm water zorgt er voor dat zout veel makkelijker oplost en dus in de kleine hoekjes en gaatjes van de wagen zal kruipen. Hierdoor ontstaat zout afzetting, dit kan op zijn beurt dan weer jouw leidingen, kabels en systemen aantasten waardoor er foutmeldingen kunnen ontstaan. 

TIP: spuit ook de onderkant van de wagen zo goed mogelijk af om ook hier zout afzetting te voorkomen. 

Zo, nu ben je weer een stukje wijzer. Laat ons zeker weten of je deze DMCC-blog al dan niet nuttig vond. Voel je vrij om dit even te delen met jouw vrienden of familie. 

Geen zin om in de winter jouw wagen zelf te wassen & waxen maar wens je hem toch op de juiste manier te beschermen tegen strooizout, zoutafzetting en verdoffing? Dan staan wij voor jou klaar! 


DMCC-Center 

Experts in Car Care & More


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x